Branding, Furniture, Hotels / Restaurants

Godon Street Garage: a project of reuse by Foolscap Studio

4 January 2018
gordon street garage interior design

Foolscap Studio designed the reuse of Gordon Street Garage, merging all its industrial qualities with European ideals of home. The result is a casual eatery with a soul.

 

The Gordon Street Garage is a venture for restaurateurs Nic Trimboli, Graham Arthur and Daniel Godsell. Its reuse of a former auto mechanic site in West Perth has merged its inherent industrial qualities with European ideals of the home, in an energetic, intimate interior.

The design studio focused on West Perth’s industrial characteristics and the wide influx of European immigrants to the suburb in gold-rush times and again post-WWII. This emphasis underscored the restaurant owners’ longstanding relationships with local producers and suppliers, many of European background.

They wanted to create a place that connected with memories of suburban homes and backyard vegetable gardens as well as industrial heritage.

The designers tried to interpret all the space layers of functional narratives through design. In fact the front facade reveals the Blue Seal logo, while the original mezzanine level was left intact. Elements of the auto mechanic’s garage were retained, including the concrete floors and two-tone blue stripes on the walls. They also reused original workbenches, and the jarrah floorboards repuprosed for ceiling joists, skirting and wall linings.

The airy interior space has been visually divided for different modes of dining, each evoking a subtle difference in atmosphere. Front of house provides a “common room,” with small tables, stools and a communal dining area for a fast-paced, drop-in/drop-out dynamic. Prominently positioned as you enter, the folded zinc bar is ornately clad in an assemblage of European-inspired, hand-painted tiles in blues and white. The adjacent area provides high bar-style seating, which seems perfect for friends gathering for drinks and a bite to eat on the weekend.

Back of house accommodates an open area of bus seats, suited to lively group dining. Collaborating with Life Space Journey, Foolscap Studio custom-designed the industrial wax-steel wall lights and pendants. The upholstered seating, also custom-designed with Lamont, provides the prime conceptual fusion, merging the industrial materiality and manufacture of the steel frame with the handcrafted quality of the Mediterranean-style upholstery.

To the north are small tables with booth seating. This dining area is semi-enclosed under a moody, dropped ceiling constructed from pegboard – a reference to the former garage’s toolshed. Splashes of cyan, aqua and cobalt blue lend a lively atmosphere to this open area, as do the bright green bent-steel chairs scattered throughout. A glazed wall framed in steel looks out over a backyard vegetable patch of herbs and edible flowers.

Larger dining tables are arranged under the mezzanine level for families and larger groups. Old family photographs, chosen by Trimboli and his team from the archives of local producers and suppliers, are scattered on the walls, contributing to the domestic atmosphere with a palpable sense of the past.

The fireplace stack extends vertically from the kitchen to the mezzanine, boldly articulated in glazed grey and white bricks. It functions as the chef’s pizza oven and a fireplace for guests to enjoy a glass of wine by the hearth, up on the mezannine – where retro lounges in earthy tones and Scandinavian sideboards in golden teak lend an intimate and homely air.

The overall sectioning of dining areas is highly effective but also completely flexible for future needs.

gordon street garage entrance gordon street garage perth dining restaurant gordon street garage restaurant design gordon street garage perth interiors gordon street garage perth interiors dining area restaurant in perth

You Might Also Like